Pexeso

Když se Vás někdo zeptá, co byste s touto sadou obrázků dělali, každý jistě řekne, že hrál pexeso. Ale ono je zde širší využití. To jsem si lehce ověřila u svých dětí. Jelikož mám děti ve věku, kdy si samy pexeso zahrají teprve nedávno, začali jsme jen tak s kartičkami, které musí mít mimochodem skvělou příchuť, jelikož je jako miminka vydržely ožužlávat věčnost! Cca od 7 měsíce jsme obrázky začali popisovat, jak dělají která zvířátka nebo co je to za věci. Když měl syn asi rok a půl, začal chápat, že lze stejné obrázky přiřazovat k sobě. A s tímto stylem hry se zabaví i dnes ve 4 letech :-). Samozřejmě s tím, že už poznává a sám pojmenuje, kdo je na obrázku, jakou má barvu a jak kdo co dělá. Asi ve 2 letech jsme začali trénovat vlastní hru pexesa, nejprve s 4 obrázky, později s 6 a 8. Nejnáročnější část hry je, naučit ji trpělivosti, než zpátky otočím své dvě kartičky!!:-)

pocitovky_listopad (18 of 23)  Elizame_vyber_rijen (9 of 44)

 

Jaké základní hry jsme s dětmi objevily my Vám zde uvádíme pro inspiraci. Hry jsou seřazeny dle náročnosti vzestupně. Pexeso je určeno pro děti prakticky od narození :-)


1) POZNÁVÁME KARTIČKY
Tak jsme pojmenovaly první seznámení s látkovýma kartičkami. Ve chvíli, kdy se miminko učí uchopit předměty do ruky, mu můžeme kartičky nabízet. Pravděpodobně bude následovat chuťová zkouška, čehož se nemusíte bát, jelikož má pexeso atest pro děti od narození a splňuje všechny legislativní požadavky na dětskou hračku, takže odolá i dětským slinám a je pro něj naprosto bezpečné. Miminku můžete ukazovat co je na obrázku a seznamovat ho tak s prvními slovíčky. Elizame_vyber_rijen (22 of 44)

 
2) ZEPTÁM SE TĚ – POZNÁVÁNÍ OBRÁZKŮ
Touto hrou zabavíte děti cca od 1,5 roku. Kartičky rozložte tak, ať jsou vidět všechny obrázky. Dítěte se ptejte na různé otázky a ono Vám například pozvednutím obrázku odpovídá. Skvělé je hrát tuto hru i s více dětmi, klidně v týmech (jelikož je každý obrázek v sadě dvakrát), kdo to uhodne dřív? 

                                                                                    pocitovky_listopad (9 of 23)  pexeso_kresleni (8 of 21)

                                                                                                          Kdo dělá "haf haf"?   Kdo plave na vodě?   Kdo nás ráno budí na venkově?  Co je kulaté?  Co je modré?

 

3) PŘIŘAZOVÁNÍ OBRÁZKŮ DO PÁRU
Předchystejte řadu obrázků a dejte dítěti druhou polovinu, ať je správně přiřadí do páru. Jednoduché, ale u nás tato hra slaví velký úspěch:-) Hru můžete ozvláštnit tím, že kartičky různě rozeskládáte, třeba do nějakého tvaru, dál od sebe (ať nemá dítě na první pohled všechny karty před sebou),...

                                                                         pexeso (1 of 1)   nela_a_roza (19 of 19)

     

 4) ROZTŘÍDÍME OBRÁZKY
Tuto hru můžete hrát opět s 1, 2 nebo více dětmi (mohou si navzájem pomáhat a utvořit týmy), hrát můžete na čas, kdo bude rychlejší!!:-) Dětem bude za správné a nejrychlejší odpovědi připsán třeba bod, můžete si zvolit, do kolika bodů hrajete. Děti na základě otázky rozdělují kartičky do kategorií:
- dle barvy (skvělé u aut)
- dle začátečních písmen
- na býložravce a masožravce
- na čtyřnohé a dvounohé
- co je velké a malé
- a mnoho dalších ...
- např. (pexeso lesní zvířátka: co chodí x co létá x co se plazí?)

pexesa (4 of 4)

5) POVÍME SI POHÁDKU 
U této hry se nám nejvíc osvědčila varianta, kdy jsme si s obrázky hrály na způsob divadla. Vyprávěly jsme si pohádku a kartičky s obrázky nám představovaly loutky. Děti se vždy po první pohádce tak chytly, že nám pak samy pohádky vymýšlely a hrály.

                                                                               Elizame_vyber_rijen (34 of 44)  nela_a_roza (13 of 19)

  

6) KLASICKÁ HRA PEXESO
A jsme u hry, ke které byly dvojice obrázků stvořeny:-) PEXESO - zde asi pravidla nemusím vysvětlovat. Touto hrou zabavíte sebe i Vaše děti.

    pexeso_kresleni (9 of 21)

 Všechny tyto hry jakožto už i samotný pohled na obrázky rozvíjí dětskou představivost, učí je poznávat svět kolem nás, barvy, učí je přirovnávat, vybírat a hlavně si hrátNezapomeňte pexeso přibalit dětem na výlet, k babičce nebo na dovolenou:-) Přejeme Všem krásné chvíle plné zábavy se svými dětmi a zároveň hravé léto :-)