Péřová zavinovačka v létě a v kočárku? Jasně!

Péřová zavinovačka je úžasným pomocníkem, který dodává miminku pocit bezpečí a klidu. A proč tomu tak je? Miminko u maminky v bříšku má velmi stísněný a ohraničený prostor, který mu dodával pocit bezpečí a klidu. Podobný pocit chceme miminku poskytnout i po narození a velice dobře nám k němu pomůže právě péřová zavinovačka, díky ní se děťátko cítí nejen v bezpečí, ale dokáže se krásně uvolnit a rozložit rovnoměrně své tělíčko. Možná jste si někdy všimly, že novorozenec je takový celý napjatý, má zaťaté pěstičky, asymetrické tělíčko, když leží na tvrdé podložce bez opory. Jakmile mu však dodáme “to správné” prostředí, dokáží se lépe uvolnit. Mohlo by se zdát, že díky tomu, že je zavinovačka plněná peřím, je vhodná pouze pro chladnější období, ale opak je pravdou a byla by velká škoda miminka připravit o komfort a výhody péřové zavinovačky. A jakou funkci obecně péřová zavinovačka plní? Mrkněme na to společně.

 

K čemu péřová zavinovačka slouží?
Péřová zavinovačka slouží miminku k navození podobného prostředí jako mělo během nitroděložního života. To je tedy přesně ten pocit, který miminko může zažít během zavinutí, a proto je skvělé zavinovat již od prvních chvil jeho života. Cítí se tak v bezpečí. Péřová zavinovačka není určena jen k zavinutí miminka (jak by se z názvu mohlo zdát), ale právě díky sypké péřové výplni, kterou obsahuje, je vhodná na ležení a odpočívání. Tím, že se miminko hezky uvolní v měkkém prostředí peřinky na pevné podložce, tím se krásně podporuje jeho správný psychomotorický vývoj. Taktéž se mu nepřeleží hlavička. Může pomoci i při zploštění hlavičky, kdy správným polohováním tento jev napravuje. Ve chvíli, kdy na rozložené peřince miminko jen leží a zvedá nožičky, podporuje tím trávení a eliminuje tolik obávané dětské bolení bříška.

 

Elizame_srpen_pondeli_II (43 of 54)  Elizame_srpen_pondeli_II (41 of 54)



Vždyť se bude v peřince v létě potit?
Většinu lidí prvně napadne, že se využívat nedá, že by v ní miminku bylo příliš horko, a proto nenajde žádné využití. To je však omyl a je škoda, když jsou miminka o komfort a výhody zavinovačky z těchto důvodů připravovány. Naše péřové zavinovačky ELIZAME plníme ručně husím peřím výhradně z českých chovů. Husí peří je totiž úžasný přírodní materiál, který odvádí vlhkost, zároveň je vzdušný a skvěle reaguje na teplotní výkyvy. Tyto vlastnosti nemá žádný jiný přírodní materiál. Pokud tedy nastanou opravdu horké dny, při kterých se potíme i když sedíme, miminko by bylo prostě zpocené v peřince i bez ní. Navíc to, že se miminko potí, je přirozenou reakcí těla, jeho termoregulační schopností. Není to tedy nic špatného. Pokud bude péřová zavinovačka zespodu mokrá, necháme ji jen  vyvětrat a pořádně natřepeme. 
Velmi vhodná na léto je pak varianta hnízdečka, kdy zavinovačka není zavinutá, ale boční okraje jsou vyzdvihnuté tak, aby doléhaly k miminku a vytvořily mu pocitovou hranici (jak vidíte na fotografiích níže). U malých miminek nebo těch, co zavinutí vyloženě milují, lze pro zavinutí použít čtvercovou látkovou plenu složenou napůl do trojúhelníku a pomocí jí miminko zavinout (tak jak Vám to pravděpodobně ukazovali ve Vaší porodnici, třeba jako nám).

 

 Elizame_srpen_pondeli_III (7 of 111) produktovky_unor_fb (17 of 158)

 

Jaké oblečení do zavinovačky zvolit?
To, jak miminko do zavinovačky obléct se odvíjí od situace, v jakém prostředí bude pobývat. Důležitá není jen teplota, kterou nám ukazuje teploměr, ale také pocitová teplota. Může krásně svítit sluníčkoale bude foukat studený vítrV případě jarních a letních dní doporučujeme obléct miminko do lehčí varianty a v případě potřeby jej přikrýt dekou, než aby jste musela mimko vybalovat z péřové zavinovačky a svlékat (např. bavlněné body, bavlněné ponožky, lehké tepláčky a lehkou čepičku). Pokud je parný, horký den, nemusíte se obávat nechat miminko jen v body, ponožkách nebo ideálně úplně nahé jen v plenečce. Doporučujeme miminko pokládat vždy na bavlněnou plenku – jedna pod hlavičkou a druhá pod tělíčkem. Plenka tak lépe absorbuje případný pot a zabrání zašpinění v případě nehody. Vždy miminko oblékejte do přírodních ideálně bavlněných materiálů, které jsou vzdušné a vhodné pro malé děti. Alternativou zavinování je pak  zavinování do tzv. uzlíčku pouze do látkové plenky.

   elizame_nahledy (1 of 1) Elizame_srpen_pondeli_II (6 of 54)

 

Mohu použít peřinku i do kočárku?
Určitě ANO! Péřová zavinovačka Vám v korbičce kočárku velice pomůže tím, že vyplní prostor tak, aby se miminko nijak nekutálelo ze strany na stranu či se necítilo nepohodlně. Vytvoříte mu tak bezpečné prostředí pro jeho klidný spánek na čerstvém vzduchu a to je prostě nejvíc! Péřovou zavinovačku do kočárku miminku natřepejte, spodní cípy zahrňte pod boky, tím vytvoříte krásné mantinely, které v kočárku pomáhají tlumit otřesy a zároveň napomáhají v tom, aby miminko nezaklánělo hlavičku. Miminko můžete přikrýt dekou nebo v případě horkého dne jen klasickou bavlněnou plenkou. Tato varianta využití je například i jedna z mnoha variant, jak využít péřovou zavinovačku i v případě, že miminko nemá primárně rádo zavinování, ale na peřince se krásně uklidní.

Dávejte si jen pozor, kočárek s dítětem nikdy nenechávejte na přímém slunci nebo v průvanu! V případě přímého slunce je pak v korbičce o několik stupňů více než v okolí!

 

 

 Elizame_srpen_pondeli_II (13 of 54)  srpen_web (72 of 151)  srpen_web (79 of 151)

 

Od kdy je péřová zavinovačka vhodná?
Ihned od narození :-). Hodně maminek si naši péřovou zavinovačku balí přímo sebou do porodnice a děťátko, tak zavinují přímo tam. Děťátko si péřovou zavinovačku zamiluje, reaguje na ni zklidněním a kvalitním spánkem což pozitivně ovlivňuje jeho správný psychomotorický vývoj a navozuje mu pocit bezpečí. Když zrovna zavinovačku nebudete používat, doporučujeme ji vždy protřepat. Ideálně na čerstvém vzduchu, aby se peří nadýchalo a vy pak můžete miminko opět uložit do obláčkového spinkání.

 

Péřovou zavinovačku můžete na našem e-shopu pořídit ve dvou velikostech – klasické (jako jediní na trhu máme klasický rozměr 80 x 90cm s prodlouženým spodním cípem, který zaručuje plné zavinutí do 4-tého až 6-tého měsíce života miminka, cca do 65cm miminka) a MAXI (ta je vhodná až od 4-tého měsíce miminka nebo od 65cm miminka) s krásnými vzory látek, které můžete všemožně kombinovat i s jinými produkty. Například s hnízdečkem, dekou nebo třeba přebalovací podložkou, která je skvělá díky nepropustnému, ale prodyšnému froté s PUL zátěrem. Je to skvělý a praktický produkt, pokud neplánujete doma přebalovací pult a chcete předejít "nehodám" nebo naopak rádi trávíte čas mimo domov a miminko chcete přebalovat vždy na "svém".