Prvních šest týdnů

Nejen pro maminku, ale také pro miminko je šestinedělí magické období. Můžeme ho nazvat tzv. čtvrtým trimestrem, který už ale probíhá mimo dělohuDopřejte proto sobě a svému malému uzlíčku dostatek prostoru k poznávání se, radí Radka Imbrová, laktační poradkyně, porodní asistentka s certifikací pro správný psychomotorický vývoj. Nenechte si tento jedinečný čas nikým či ničím narušit. Vždyť teď zakládáte počátky jednoho z nejkrásnějších  vztahů: máma - dítě. 
Miminko se po porodu musí naladit na naše  prostředí. Od nás z bříška bylo zvyklé na teplo, klid, tmu, nepřetržitý příjem jídla, proudění naší krve, “hučení” střev, jemné pohyby, stísněný prostor … Najednou se narodí a to vše co znalo z našeho lůna mu chybí. Co může výrazně pomoci s dobrou poporodní adaptací a zklidněním malého tvorečka?

Vaše láskyplná náruč! Téměř všechny porodnice v ČR podporují ranný kontakt maminky s novorozenečkem - bonding. Kontakt kůže na kůži pomáhá nejen v prvních minutách po porodu, ale je i skvělým pomocníkem při různých stresových situacích.  Vůně vaší kůže, tlukot vašeho srdce, váš dech dokáže miminko na vás napojit. Cítí se bezpečně, protože přesně toto vnímalo u vás v děloze. Mateřská náruč je ztělesněním bezpečí a lásky na celý život.

 r s

 

Ve vašem bříšku mělo miminko velmi stísněný a jasně ohraničený prostor, který mu dodával pocit klidu a bezpečí. Proto bychom měli těm úplně nejmenším poskytnout k odpočinku takové podmínky, aby se cítily bezpečněZavinovačka může být dalším úžasným pomocníkem. Dodá miminku výše zmíněný omezený prostor a navíc se v ní dokáže krásně uvolnit a rozložit rovnoměrně své tělíčko. Možná jste si někdy všimli, že novorozenec je takový celý napjatý, má zaťaté pěstičky, asymetrické tělíčko, když leží na tvrdé podložce. Jakmile mu však dodáme “to správné” prostředí dokáží se lépe uvolnit. 

 l_1    d

 

Jak být ještě blíže svému děťátku a zároveň se třeba najíst, poklidit či si vyjít na procházku? Řešením je šátek/nosítko. Další z “must have” pomocníků nejen v šestinedělí. Díky blízkosti, kterou vám šátek poskytne můžete společně strávit krásné chvilky. Než si nosítko či šátek pořídíte, doporučuji si ho vyzkoušet buď v půjčovně nebo si jej na zkoušku nechat poslat domů. 

Nyní s druhou dcerkou nedám dopustit na hnízdečko v kombinaci s polštářkem a zavinovačkou. Dokáže  doslova vykouzlit nadýchané prostředí v němž se novorozeneček bude cítit velice podobně jako u vás v bříšku. Pevné mantinely navíc umocní ohraničený prostor a dodají pocit bezpečí. Já ho osobně používám přes den. Mám ho rozložené v obývacím pokoji a slouží nám jako taková přenosná postýlka. Dcerku nakojím už na zavinovačce a v momentě, kdy je v mléčném kómatu ji uložím do připraveného hnízdečka. Můžu tak vařit a rozplývat se nad ní celou dobu jejího spánku.

 e    re

 

Btw. Když ještě pustíte digestoř na plné obrátky, máte zajištěnou dokonalou atmosféru pro klidný a nerušený spánek vašeho miminka:-)