Změny ženského těla v šestinedělí

Porodní asistentka a laktační poradkyně – Radka Imbrová 

 

Milé maminky, vzhledem k tomu, že Vás naše produkty a hlavně péřová zavinovačka provází již od prvních dní narození miminka, chtěly bychom Vám být blízko i po odborné stránce. Proto máme velkou radost, že jsme poznaly zkušenou a velmi příjemnou Radku Imbrovou, která vystupuje pod nickem mamaonair_cz. Radka je porodní asistentka a laktační poradkyně, která prošla několika certifikovanými kurzy, pracovala v porodnici a ve specializovaných ambulancích, ale hlavně má za sebou mnoho spokojených maminek, kterým radila a byla oporou v době šestinedělí a při problémech s kojením. Za Radku jsme moc rády také proto, že sdílíme stejný názor na to, že při spoustě doporučeních a informací, které se nám naskytují, si každá maminka najde to své, co jí a jejímu miminku vyhovuje a sedí, protože nejdůležitější je jejich spokojenost a štěstí. Napsat toho lze o ní mnoho a více se dočtete přímo na jejím webu. Za nás také velmi doporučujeme její podcasty, které se moc hezky poslouchají a najdete v nich spoustu důležitých a užitečných informací.

Když jsme si povídaly o tom, co by bylo pro maminky na úvod nejpřínosnější, shodly jsme se na otázkách, co vlastně po porodu v šestinedělí očekávat u nás maminek a jak se cítí naši nejmenší po příchodu na svět. Radka pro nás připravuje také nejdůležitější informace o kojení.


    

 

 

Jaké změny na sobě můžete pozorovat?

  • Porodem to teprve všechno začíná! Našim tělem koluje směsice pocitů. Radost a nekonečnou lásku střídají pocity nejistoty, bezradnosti a nevyspání. Pokud právě toto prožíváte, věřte, že je to naprosto normální. Naše ženské tělo předvedlo neskutečný výkon - zplodilo, odnosilo a přivedlo na svět to nejcennější - dítě. Na to vše nové - neznáme nás nikdo nemůže stoprocentně připravit. Často ženy zaskočí, co vše se děje s jejich tělem po porodu. Co nám ale může pomoci jsou informace o tom, jak šestinedelí může probíhat a co čekat po porodu. Tak se na to pojďme společně podívat. Šestinedělí je období, které začíná porodem a končí šest týdnů po porodu.Během tohoto magického období se naše tělo pomalu ale jistě navrací k předtěhotenskému stavu.

                

 

  • Zavinování dělohy
    Ihned po porodu placenty (ano, porodem miminka to nekončí) začíná stahování dělohy, která celé těhotenství rostla. Po porodu ji my, porodní asistentky,  hmatáme asi v oblasti pupku a každý den po porodu by měla klesat o jeden prst směrem k stydké sponě. Na konci šestinedělí by neměla být hmatná přes břicho. Stahování dělohy jsou vlastně takové malinké bolesti v oblasti podbříšku. Můžete je pociťovat intenzivněji, pokud jste po druhém a více porodů. Obvykle jsou tyto stahy více vnímány při kojení, kdy se vyplavuje z mozku hormon oxytocin a působí zde podobný mechanismus jako při porodu. Žena během kojení může i více krvácet.

 

  • Odchod očistků - lochií 
    Po porodu se děloha začíná tzv. čistit a odchází očistky (krev, děložní sliznice, sekret z hrdla, pochvy). Očistky jsou nejintenzivnější zpravidla 3-4 dny po porodu, kdy mají sytě červenou barvu. Mezi 4-7 dnem po porodu mají nahnědlou barvu  a postupně jsou žluté až bílé (hlenovité). Intenzita krvácení je individuální avšak pokud z pochvy odchází “kusy” srážené krve - koagula, měla byste vždy informovat lékaře. V souvislosti s odchodem očistků je potřeba klást důraz na důkladnou hygienu. Zvláště pak po toaletě. Maminkám doporučuji, aby první dny šly po toaletě do sprchy. V porodnici i doma se budou hodit dva ručníky. Jeden na horní polovinu těla a druhý na tu dolní. Tím zamezíme kontaktu očistků s prsy. Ručníky ideálně často měníme.

 

  • Hemoroidy
    Některé ženy trpí na hemoroidy už v těhotenství, jiné až po porodu. Není to nic neobvyklého. Jak je poznáte? Je to zduření v oblasti konečníku, které je pro ženy nepříjemné a bolestivé. Často se kvůli nim bojí vykonat potřebu, bojí se na toaletě “zatlačit”. Já doporučuji maminkám, aby dbaly na životosprávu už v těhotenství a i po porodu zařadily do svého jídelníčku dostatek vlákniny - lněné, chia semínka, ovoce, kompoty a nezapomínaly i na pitný režim. První dny po porodu je vhodné si na toaletě pomocí stoličky nebo dětského stupínku vypodložit nohy tak, že budete mít kolena lehce výše než pánev. Dále také doporučuji sedací koupele a obklady z dubové kůry. Pokud se stav nelepší je na místě sáhnout po léčivých přípravcích, které vám předepíše lékař.

 

  • Otoky
    Stejně jako hemoroidy můžou i otoky překvapit novopečenou maminku. Věřím, že pro ženu, která měla nožky jako laňka je celkem na místě šok při pohledu na “sloní tlapky”. Nemusíte se ale děsit! Jde opět o hormonální reakci našeho těla, která se během pár dnů po porodu  upraví. Pomoci můžete:
    • zařazením dostatečného množství bílkovin (maso, ryby, bílé jogurty, luštěniny, protein či přípravek Protifar)
    • vypodložení nohou výše nad úroveň těla
    • dostatečným pitným režimem
    • pokud jsou obě nohy oteklé symetricky - vše se do pár dnů upraví. Zpozornit byste ovšem měly, pokud je oteklá pouze jedna končetina. Vždy informujte lékaře.

 

  • Úbytek na váze
    Kdo čeká, že z porodního sálu odejde jako modelka, tak se plete. Ano, v porodnici nějaké to kilčo necháte, ale nemalujte si, že všechna těhotenská kila, která se postupně během devíti měsíců navyšovala, během 3 dnů ztratíme. Naše tělo rostlo a přizpůsobovalo se miminku po dlouhou dobu, dejme mu proto minimálně stejný čas k tomu, aby se navrátilo do původního stavu. Nežeňme se za dokonalostí! Neporovnávejme
    se! Ps. Ano, existuji výjimky potvrzující pravidlo.

 

  • Změny na kůži
    Mizí pigmentace vulvy a prosáknutí. Strie mohou po porodu zůstat, mění svou barvu na stříbrnou.

 

  • Nástup laktace
    Patříte k těm ženám, které příroda neobdařila bujným poprsím? Už nemusíte smutnit. Po porodu se začne do vašeho těla vyplavovat hormon prolactin, který je strůjcem tvorby mléka. Díky němu se prsy “zvětší”, nalejí mlékem. Takže je klidně možné, že ze dne na den (obvykle 3. den po porodu) z vás stane chodící mlékárna. O nástupu laktace a nástrahách kojení Vám blíže napíšu příště.

 

      

       

 

TIP: Porodní plán asi znáte, že? O čem jste možná ještě neslyšely je Poporodní plán. Svým maminkám na předporodních kurzech ho doporučuji sepsat ještě v těhotenství.
Díky němu si můžeme utřídit, jak může šestinedělí vypadat, co by se vám mohlo hodit, co nezapomenout zařídit a seznam čísel, která možná využijete (např. číslo na LP, úklidovou službu, donášku jídla, půjčovnu kojeneckých potřeb apod.)