Péče o péřové poklady aneb perete peří?

V současné době se mnoho z nás obává koupě péřových výrobků, jelikož neví, jak o ně správně pečovat, aby dlouho a dobře sloužily. Přitom se není vůbec čeho bát.  Nejdůležitější je vždy čerstvý vzduch. Už naše prababičky pravidelně protřepávaly a větraly peřiny přehozené přes plot ☺. Tam je raději neházejte, abyste o ně nepřišli, ale větrejte a načechrávejte. Prospěje jim to natolik, že budou dlouhodobě krásně nadýchané, stejně jako když jste je poprvé vybalili z krabice. 

Větrání je základ. Péřovou zavinovačku, peřiny či polštáře stačí denně protřepat a vyvěsit ideálně z okna nebo balkónu a tím peří hezky provzdušníte. Berte to jako krásnou rutinu po probuzení u které se protáhnete a připomenete si, že pár vědomých nádechů na čerstvém vzduchu prospěje i vám. 

 

k  i 

 

Co dělat, když se peřinka ušpiní? 

Při lehkém potřísnění nebo polití stačí zavinovačku otřít vlhkým hadříkem a nechat uschnout. Sypkovina je látka z 100% bavlny, je hustě tkaná a zároveň impregnovaná, proto malé množství tekutiny neprostoupí dovnitř, což ale neznamená, že by nebyla prodyšná.

 

Napadlo by vás péřové produkty prát v pračce?  

Pokud ovšem péřovou zavinovačku postihla nehoda z plínky vašeho děťátka, není nic jednoduššího než ji vložit do pračky. Překvapilo vás to? Ano jde o běžnou reakci! Ale nebojte, opravdu je to možné. V případě, že to vaše pračka nabízí, doporučujeme program přímo určený na praní peří nebo na jemné prádlo. Pokud tuto možnost na pračce nemáte, nevadí. Postačí běžný program na bavlnu, ale nastavte si otáčky při ždímání na 800 otáček za minutu.  Prát můžete na 30 stupňů celsia. Není potřeba ani přidávat jakékoliv prací prostředky, a hlavně NEPOUŽÍVEJTE aviváže či škrob. Když už máte vypráno, je na řadě nechat peřinku pořádně vysušit. Zde hraje důležitou roli sušička. Pokud ji máte, peřinku do ní vložte a těšte se na krásně nadýchané peří. Pokud máte navíc na sušičce přímo program na péřové výrobky, tak máte vyhráno. Pro extra nadýchaný výsledek sáhněte po 2-3 tenisových míčcích, které vložíte do sušičky spolu s peřinkou. Tento postup platí nejen pro péřovou zavinovačku, ale rovněž pro dětské a dospělé peřiny a polštáře, které také najdete na e-shopu ELIZAME. 

Jenom pozor při sušení péřových produktů se vyhýbejte přímému slunci, optimální je využívat pouze stínku.

f   l

 

V případě, že si přeci jen na praní a sušení doma netroufáte, můžete využít služeb prádelen a čistíren nebo čistíren peří. Toto ale v zásadě není nutné, pokud se nestane nějaká výrazná nehoda. Generální čištění peřinky můžete nechat až na dobu, kdy budete připravovat peřinku pro další miminko.