Péřová zavinovačka v letních dnech? Jasně!

Jedny z nejčastějších dotazů a obav jsou okolo používání péřové zavinovačky v letních dnech a celkově ve dnech, kdy je tepleji. Většinu lidí první napadne, že se využívat nedá, že by v ní miminku bylo příliš horko, a proto nenajde žádné využití. To je však omyl a je škoda, když jsou miminka o komfort a výhody zavinovačky z těchto důvodů připravovány.


Na začátku by bylo vhodné si říct několik důležitých faktů:
*  Miminka se stejně jako my dospělí potí. Je to obranná reakce těla na vysoké teploty a má svůj význam.
*  V korbičce kočárku je vždy vyšší teplota než je okolní.
*  Miminka by neměla být vystavována pobytu na přímém slunci.

Elizame_rodiny (8 of 34)  Elizame_rodiny (10 of 34)

                                                                                                                      

OBLEČENÍ

To, jak miminko do zavinovačky obléct se odvíjí od situace, v jakém prostředí bude pobývat. Důležitá není jen teplota, kterou nám ukazuje teploměr, ale také pocitová teplota. Může krásně svítit sluníčko, ale bude foukat studený vítr nebo třeba naopak. Osobně doporučujeme obléct miminko do té lehčí varianty a v případě potřeby jej přikrýt dekou, než abyste musela miminko vybalovat z peřinky a svlékat. Obecně platí pravidlo, že zavinovačka je jako 1 vnější vrstva oblečení (tedy overal nebo svetřík a tepláčky atd.), takže o tuto 1 vrstvu miminko oblečte méně, než kdyby jste jej měli jen na rukou. Nebojte se v létě, když je horko, miminko svléknout úplně, nechat ho jen v plenečce, případně v body s krátkým rukávem a ponožkách. Kdyby zafoukal větřík, stačí jej přikrýt klidně jen klasickou bavlněnou čtvercovou plenou. 

srpen_web (72 of 151) elizame_nahledy (1 of 1)

 

 

POLOHY PEŘINKY (zavinovačka má několik variant, ve kterých ji lze používat)

  •  Ta klasická je úplné zavinutí, které v létě využijete spíše doma, na uspávání nebo dokud nepřijdou vedra.

VDZ_3380  produktovky_unor_fb (22 of 158)

 

  • Jako odlehčená varianta je s otevřeným spodním koncem, který se nezavine a miminko tak má volné nožičky. Ta byla u našich dětí velmi oblíbená, jelikož zachovává pocit jako mělo u maminky v bříšku a zatím jeho neovladatelné ručičky jej nijak neruší, ale přitom si může volně kopat nožičkami a osvěžit se.

  Elizame_rodiny (9 of 34) roza_maruska_aneta (35 of 75)

 

  • Velmi vhodná na léto je pak varianta hnízdečka, kdy zavinovačka není zavinutá, ale boční okraje jsou vyzdvihnuté tak, aby doléhaly k miminku a vytvořily mu pocitovou hranici. U malých miminek nebo těch, co zavinutí vyloženě milují, lze pro zavinutí použít čtvercovou látkovou plenu složenou napůl do trojúhelníku a pomocí jí miminko zavinout (tak jak Vám to pravděpodobně ukazovali ve Vaší porodnici, třeba jako nám).

 produktovky_unor_fb (17 of 158) srpen_web (30 of 151)

   

 V KOČÁRKU

Léto je naprosto ideálním obdobím, kdy podnikáme výlety, chodíme na procházky, na návštěvy a grilovačky a tady všude využíváme kočárek. Miminka v něm většinou krásně usínají a co si budeme povídat, je to ideální „taška“ na všechny ty věci, co potřebujeme a které nemusíme tahat na ramenou my maminky. Miminkům vytvoří v kočárku péřová zavinovačka skvělé prostředí pro odpočinek, nikde se nepřevalují a netápou v prostoru. V létě je ideální ji využívat jako hnízdečko, do kterého mimi jen položíte, případně zavinete látkovou plenou. 

Elizame_srpen_pondeli_II (6 of 54)  Elizame_srpen_pondeli_II (43 of 54)

 

Důležité je:
*  Nechávat miminko v kočárku při spaní ve stínu!
*  Dodržovat zvýšený pitný/kojící režim!
*  Na peřinku pokládejte látkové pleny ideálně složené na čtvrtinu – pod hlavičku