Jak používat a pečovat o péřovou zavinovačku

Opakování je matka moudrosti. A tak bychom vám zde chtěli připravit zdroj, ke kterému se můžete vracet, ať již jste nový majitel péřové zavinovačky Elizame nebo ostřílený matador. Jedna z hlavních předností péřové zavinovačky (jak již název napovídá) je možnost úplného nebo částečného zavinutí miminka. 

Zavinutí popisuje okamžik, kdy je miminko zachumlané do zavinovačky a zcela nebo částečně zabalené. U mnoha dětí tento stav přináší psychickou pohodu a příznivě ovlivňuje jejich uspávání a celkové rozpoložení. Pomáhá navodit podobný pocit, jako v bříšku, kde měly málo prostoru k pohybu. Zavinutí se tedy nabízí miminku, především ve chvílích, kdy ukládáme ke spánku (klidně společnému, protože peřinka není překážkou kontaktu s rodiči či společnému spánku v posteli) nebo je neklidné. Stejně důležité je mu však dopřát i volný prostor, aby si mohlo osahat věci kolem sebe, svoje nožičky, různé hračky nebo maminčin obličej a i v těchto chvílích můžete peřinku použít jako pohodlnou podložku. 

roza_maruska_aneta (2 of 75) pocitovky_brezen (133 of 217)

 A teď se dostaneme k hlavnímu tématu našeho článku, tedy přípravě peřinky a samotnému zavinutí. Není to žádná věda, stačí dodržovat základní postup. Nejdříve zavinovačku dobře natřepejte tak, že nejvíc peří zůstane v hlavičkové části. Pak se do ní miminko krásné proboří. 

Elizame_srpen_pondeli (49 of 80)

 

Pak na zavinovačku položte látkové pleny (jako to vidíte na obrázku), ideálně pod hlavičku a pod zadeček. Předejdete tak zbytečnému znečištění povlaku peřinky

     elizame_nahledy (232 of 474)

 

 Miminko pokládejte pomalu a v klidu, nejprve na záda, rukou mu zafixujte hrudníček, aby mělo pocit jistoty a druhou ruku vytáhněte z jeho záhlaví, aby došlo ke správnému protažení šíje. Miminko pak bude mít čelo, nos, bradu a hrudník v jedné ose. 

elizame_rijen_pocitovky_web (18 of 107)  elizame_rijen_pocitovky_web (19 of 107)

 

Pro úplné zavinutí nejprve přeložte dítěti přes nožičky spodní prodlouženou část peřinky, poté pravou část doleva, a nakonec levou část vpravo zapněte na jeden z knoflíků, dle toho jak moc těsně chcete děťátko zavinout. 

 elizame_rijen_pocitovky_web (20 of 107)  elizame_rijen_pocitovky_web (22 of 107)

 

Zavinuté miminko je připraveno k uspání, do kočárku, do postýlky nebo do náručí :). Pokud tedy neusne ihned po položení do peřinky. I to se občas poštěstí.

 

 Jak použít plenky u péřové zavinovačky?

 

Aby vám zavinovačka vydržela a dělala radost načechraná a funkční , co nejdéle, nezapomeňte se o ni starat. Je to jednoduché. Zavinovačku stačí denně protřepat, ideálně na čerstvém vzduchu (z okna nebo balkónu) a nechat ji chvíli větrat. 

Před dalším použitím pak podle návodu setřepejte peří do hlavičkové části, položte na ni bavlněné plenky a nakonec své děťátko. Jeho odpočinek pak bude poklidný a komfortní, jako v bavlnce.